EN TURIST I LONDON

Författare värda att minnas

P1000066En fin och tankeväckande liten bokhandel är Persephone Books på Lamb’s Conduit Street. Förutom att den kulturminnesmärkta lokalen från 1700-talets början är vacker så har den ett minst sagt ett intressant sortiment. Böckerna är nämligen återutgivna (av förlaget med samma namn som butiken) och av de 122 titlarna är nästan samtliga författare kvinnor. Författare som har fallit i glömska men som förlaget tycker är värda att väcka ur sin törnrosasömn. Det är inte enbart skönlitteratur utan även dagböcker, memoarer och kokböcker skrivna under 1900-talet. Inga kioskvältare men däremot intelligenta och kvicka böcker som enligt förlaget varken är för litterära eller för kommersiella.

P1000062

Alla är vackert förpackade med grå pärm och försedda med en logotype föreställande den grekiska gudinnan Persephone (Zeus och Demeters dotter) som både symboliserar kvinnlig kreativitet och vår, det vill säga en omstart av naturen. Försättsbladet är mönstrat och det följer med ett matchande bokmärke. Efter att ha bläddrat igenom några böcker så kan jag konstatera att de har en omsorgsfull och läsvänlig typografi.

P1000061

Det är svårt att välja bland böckerna men till slut köper jag Princes in the Land av Joanna Cannan (mamma till de flitiga ponnyboksförfattarna Josephine, Diana och Christine Pullein-Thompson) och Julia Stracheys bok  Cheerful Weather for the WeddingHär finns även titlar av mer kända författare såsom Irène Némirovsky, Virginia Wolf eller Frances Hodgson Burnett. Jag får en katalog med på köpet och i den kan jag läsa att man kan prenumerera och få en bok hemskickad en gång i månaden.

IMG_5255

Närmaste tunnelbana är Russel Square.

Persephone Books Ltd

59 Lamb’s Conduit Street
London WC1N 3NB