EN TURIST I LONDON

Virginia Woolf i Richmond

När jag besökte Richmond i höstas passade jag på att leta upp 34 Paradise Road där Virgina Woolf bodde mellan åren 1915 till 1924. Den blå skylten var nästan omöjlig att hitta eftersom blåregnet växt ohämmat och skymde den. En smula ironiskt eftersom Virginia Woolf aldrig trivdes i Richmond och under de tio åren hon och maken Leonard levde där längtade hon konstant bort.

Anledningen till att de flyttade till Richmond var att Virgina haft ett psykiskt sammanbrott och Leonard tyckte att centrala London var skadligt för henne. Valet av Richmond berodde förmodligen på att Leonard var uppväxt där. 1914 flyttade de till ett rum i 17 Richmond Green men redan året därpå gick flyttlasset till 34 Paradise Road. Ett större hus där de 1917 kunde starta sin förlagsverksamhet. De köpte en handtryckpress och satte i salongen och efter en hel del problem kunde de påbörja förlagsverksamheten. Förlaget fick namnet Hogarth Press efter namnet på deras hus – Hogarth House.

Tyvärr missade jag den nyligen avtäckta statyn föreställande Virginia Woolf sittande på en parkbänk i närheten av Themsen. Den avtäcktes i november 2022 och är en bronsstaty i full storlek skapad av konstnären Laury Dizengremel och den finns precis vid Richmond Bridge.

Statyn väckte dock en hel del känslor bland locals i Richmond – läs vidare här i TimeOut.

I samband med ett besök i Richmond kan jag rekommendera Virginia Woolfs fina novell Kew Gardens.

En vacker bok att drömma sig bort i är Virginia Woolfs Trädgård av Caroline Zoob med fotografier av Caroline Arber. Jag hittade den av en händelse i en second handbutik på Österlen i somras och slog till direkt. Den handlar om Monk’s House i den lilla byn Rodmell, Lewes i Sussex som paret Woolf köpte 1919. De delade därefter sin tid mellan de båda boendena. Monk’s House tillhör numera National Trust och under sommarhalvåret kan man besöka huset och den underbara trädgården. Vill man fördjupa sig i Virginia Woolfs författarliv i London är Lisbeth Larssons bok Promenader i Virginia Woolfs London en fantastisk läsning.