EN TURIST I LONDON

Det lyser påsk i London

Våren kom smygande under vår vecka i London. Först dök färgerna upp. Rosa snöflingor av körsbärsblom, magnolians djuplila knoppar som sträckte sig mot himlen, glittrande påskliljor och grälla lapptäcken av vivor. Temperaturen steg sakta. Även om det regnade var känslan av pånyttfödelse vederkvickande. Här kommer en första rapport från Kew i Richmond,

Oavsett årstid är ett besök i Royal Botanic Gardens i Kew en enastående upplevelse. Vi styrde kosan dit och spenderade en hel dag i trädgården. Påskliljorna exploderade i gult och de saftiga tuvor bildade vackra ljuspunkter mellan de kala träden. Mitt hjärta bultar alltid extra mycket när jag ser dessa sköna narcisser som talar direkt till själen. Tankarna leder mig till den brittiske poeten William Wordsworth dikt I Wandered Lonely as a Cloud. På svenska heter dikten rätt och slätt Påskliljor och är en kärlekshyllning till denna vårlök.

Regnskurarna avlöste varann och vi värmde oss i Palmhuset – denna oerhörda glasskapelse från mitten av 1800-talet med regnskogsklimat. vill man ta en promenad bland palmtopparna så finns det en spiraltrappa upp till ett andra etage. Glasögonen immade och i ett slag befann vi oss på Madagaskar eller var det Uganda?

En dag räcker inte till för att upptäcka allt. Men vi hann med både de rosa och vita körsbärsträden, kameliorna och alla dessa magnolior som antingen släppt sina blad eller stod i knopp. Ett längre besök i det tempererade växthuset och en kopp te med citronkaka i kaféet. Blå pärlhyacinter och röda tulpaner. Kew Gardens färgpalett lyser upp vilken grådaskig och blöt dag som helst.

Efter en lång dag checkade vi in på Coach and Horses – en pub som ligger ett stenkast från Kew Gardens ingång Elisabeth Gate. Vi har bott här tidigare och tycker det är ett ypperligt boende med enastående personal, vällagad frukost och ljuvliga sängar. Dessutom är hundar välkomna i puben; sista kvällen stiftade jag bekantskap med en cockerspaniel som insisterade på att bli klappad vilket resulterade i ett långt samtal med hundens sällskap. Puben ligger idylliskt vid Kew Green, en gröning med en liten damm i ena hörnan. Om vädret tillåter spelas det kricket där men nu var det mest en rastplats för glada hundar. En annan fördel med Coach and Horses är läget nära tunnelbanan Kew Gardens och tågstationen Kew Bridge samt att bussen till Richmond, Kingston och South Ealing stannar utanför.

Med i bagaget hem har jag novellen Kew Gardens skriven av Virginia Woolf. Hon bodde i Richmond under flera år och besökte ofta trädgården. Novellen skrevs 1917 men gavs först ut 1919 och ingick senare i novellsamlingen Monday or Tuesday. Woolf tar oss med till Kew Gardens en vacker sommardag och ger oss spröda fragment av kärlek, dåtidens könsroller och naturen.

Ett vackert häfte perfekt att ha i fickan en fin sommardag.