EN TURIST I LONDON

Kröningssten och hjortar

Vi vaknade till ljudet av regn som slog mot fönstret. Modet sjönk. Planen att vandra längs Themsen fick hastigt ändras men efter en god frukost bestående av äggröra och rökt lax på Coach and Horses hoppade vi på buss 65 till Kingston.

Efter en halvtimmes resa kom vi fram till Kingston – en rofylld liten stad alldeles intill Themsen och med anor från 800-talet. En stad som jag besökt flera gånger. Staden stoltserar med epitetet den första kungliga staden i England eftersom Kingston lär ha varit platsen där sju anglosaxiska kungar krönts.

The Coronation Stone är ett gammalt stenblock av sarsen som tros ha varit platsen för kröningarna. Den finns för beskådande intill Guildhall mitt i Kingston. Första gången jag besökte Kingston var den svår att hitta och jag fick fråga mig fram. Men inför drottning Elizabeths sjuttioårs jubileum 2022 har stenen fått en stor informationsskylt. Staden har även introducerat en Jubilee trail – en markerad rutt på cirka 1,5 timme som passerar Kingstons mest kända platser.

Kröningsstenen fick sin nuvarande plats intill Guidhall 1935 och ett podium med namnen på de kungar som blivit krönta.

Regnet avtog och vi bestämde oss för att ta en promenad genom Hampton Court Park eller Home Park som den också kallas. Vi tog vägen över Kingston Bridge till Hampton Wick. Bron är från 1828 men långt tidigare fanns det en träbro här – en av de äldsta broarna över Themsen. Det finns även en möjlighet att promenera till Hampton Court Palace via Barge Walk på cirka 5 km en rutt som följer Themsen.

Vi valde turen genom den 300 hektar stora parken för vi ville se om hjortarna skulle dyka upp. Plötsligt tittade en blek sol fram och där i en glänta stod en hjord av dovhjortar och betade. Totalt lär det finnas cirka 300 dovhjortar som härstammar från Henrik VIII:s ursprungliga flock.

Ett nilgåspar med sina fyra små gässlingar flanerade längs med Long Water. Longwater Canal är ett vattendrag som anlades 1660 för att förse slottet med färskvatten. Den totala längden lär vara 12 miles eller cirka 20 km och grävarbetet utfördes av en enda man, Edward Manning som var kunglig arrendator.

Den här gången blev det inget besök på Hampton Court Palace. Istället blev det lunch på The Mute Swan – en favoritpub strax intill slottet. Ett bröllopsfölje firade på ovanvåningen och bröllopsfina gäster trängdes i baren mellan talen. Vill man stanna över natten finns ett fint hotell alldeles bredvid – The Mitre. Efter en biffsandwich med dijon-och dragonmajonäs och pommes frites begav vi oss till busshållplatsen för att vänta på buss R68 till Richmonds station. Bussen går över Twickenham och tar cirka 45 minuter. Precis när vi stigit på bussen öste regnet ned och höll på enda tills vi bytte buss utanför station i Richmond.