EN TURIST I LONDON

Svikna, sluga, misslyckade, frånvarande och trötta spioner – fem serier om brittisk underrättelsetjänst.

SIS-byggnaden eller MI6-byggnaden vid Vauxhall Cross hyser huvudkontoret för Secret Intelligence Service (SIS, MI6).

I slutet av mars bär det av till London. Jag har inga direkta planer inför resan men med på resan kommer en månads studier i brittisk underrättelseverksamhet. Den ena serien efter den andra plus några böcker har fångat mig och nu är jag fast i ett spionträsk. Jag kommer förmodligen smyga utanför MI5 högkvarter i Millbank eller runt MI6:s mastodonta byggnad vid Vauxhall Bridge.

Här kommer några heta tips på bra tv-serier som alla har underrättelseverksamhet som tema:

En spion bland vänner är en mångfasetterad och elegant historia om 1900-talets mest ökände storspion Kim Philby som var medlem i spiongruppen Cambridge Five. Philby lyckades svika hela England och sin gode vän och kollega Nicholas Elliott spelad av Daiman Lewis rejält. MI5-agenten Lily Thomas, spelad av skådespelare Anna Maxwell-Martin, ska reda ut vad som egentligen hände mellan Philby och Elliott. Till skillnad från MI6-killarna har Lily Thomas en arbetarklassbakgrund från norra England. För att klara denna uppgift måste hon knäcka den kulturkod som svetsar samman herrarna och för övrigt alla agenter som arbetar för MI6. Killarna på MI6 är ett sammansvetsat gäng som alla har gått på de bästa internatskolorna, pluggat ihop i Oxford eller Cambridge, har medlemskap i Londons exklusivaste herrklubbar, går till samma skräddare på Saville Row, köper måttbeställda hattar hos Bates på Jeremyn street och så vidare. Britbox/Cmore

Stonehouse är killen som aldrig skulle ha kunnat kvalat in i gänget Cambridge Five. John Stonehouse var en labourpolitiker och minister i Harold Wilsons regering under tidigt 1960-tal. Han blir under en tjänsteresa i dåvarande Tjeckoslovakien värvad som spion men misslyckas totalt med uppdraget och för övrigt klantar han till allt annat han företar sig. En dråplig historia som bygger på verkliga händelser. I huvudrollen en brilliant Matthew Macfadyen och Keeley Hawes som spelar hustru gör en bra tolkning kanske för att hon även i verkliga livet är gift med Macfadyen. Britbox/Cmore

Desto mer hårdkokt och blasé är Harry Palmer – en brittisk sergeant stationerad i 1960-talets Berlin där han ägnar sig åt fiffel och svartabörsaffärer. Han grips av militärpolis och erbjuds han att slippa fängelsestraff om han låter sig värvas som spion. En rafflande spionthriller som handlar om ryskt kärnvapenhot och bygger på Len Deightons deckare ”Fallet Ipcress”.
Svtplay t o m 1 mars 2023

Litvenenko handlar om giftmordet på den tidigare KGB-översten Alexander Litvinenko i London november 2006. Vi får följa Metropolitan Police och det radioaktiva spåret av polonium genom London och hustrun Marina Litvinenkos kamp för rättvisa för mordet på sin make. Serien handlar om ett fall som brittisk underrättelsetjänst borde haft koll på. Viaplay

Slow Horses är precis som titeln avslöjar ett trött team av brittiska underrättelseagenter som tjänstgör på MI5:s ”elefantkyrkogård” – Slough House. Jackson Lamb är en lysande men hetlevrad ledare för de spioner som hamnar på Slough House på grund av misstagen som avslutat deras karriärer. Apple TV+