EN TURIST I LONDON

Brick Lane

Brick Lane förför. Har man en gång hittat hit så längtar man tillbaka – för gatan har en charm som är svår att motstå. Precis som namnet antyder, är gatan kantad av tegelhus och har under århundraden varit hem för olika invandrade grupper, först franska hugenotter, sedan irländare och judar från Rhenlandet och nu senaste Bangladeshare som för övrigt gett gatan smeknamnet Banglatown. Denna kulturella smältdegel har resulterat i en gata som är öppet för nytänkande. Det är alltså inte så konstigt att det är här man hittar spännande design, omsorgsfullt utvald vintage, häftig street art och en oemotståndlig atmosfär. Att det här en gång var fattiga och farliga East End – med Jack the Ripper som härjade här 1888 – känns oerhört avlägset. 

Det är onsdag förmiddag. Jag börjar min promenad från tunnelbanestationen Aldegate East i den södra delen av gatan. Brick Lane ligger öde och jag tror först att jag har gått fel. Den annars så pulserande gatan är tom och öde.  En kvinna i en blå sari passerar mig och slinker in tygaffären HC Bhopal och jag kan inte låta bli att tänka på huvudpersonen Nazneen i Monica Alis bok Brick Lane och hennes liv här som invandrare från Bangladesh.

57 Brick Lane
Jag fångas av Rajmahal Sweets som är ett paradis för alla som älskar konfekt från Sydasien. De små kvadratiska och runda konfektbitarna i grälla färger är en fröjd för ögat. Jag som aldrig tidigare köpt bengaliskt godis får god hjälp av butiksbiträdet som berättar om Barfi som är gjord av kondenserad mjölk och dekorerad med små spröda bitar av pistagenötter, Sandesh består av kokosmjölk och socker medan Malai är gjord av mjölk och kan ha smaksättas med rosenvatten eller saffran. Dofter av kardemumma, mango och kokosnöt kidnappar mig och jag går ut med ett kilo bengaliskt godis i ryggsäcken. En bollywoodfilm och kvällen är räddad. Här finns flera butiker med konfekt från Mellanöstern och Sydasien – alla lika svåra att motstå.

91 Brick Lane
The Old Truman Brewery är ett hektiskt inferno varje söndag när det är Sunday Up Market mellan klockan tio och sjutton men är nu i det närmaste öde. Butikerna i gränden säljer mest second hand, vintage och omsydda kläder – med mycket fantasi har man lyckas förvandla gammal textil till ny fräck design. I gränden ligger några butikerna bland annat Folk, Traffic People, Son of a Stag och Number Six. 

132,134,136 med flera Brick Lane
Det här är Storbritanniens curryrestaurang-tätaste-område. Restaurangerna ligger vägg i vägg och frågan är vilken ska man välja. Här finns årets mästarkock, världens bästa curry, gatans bästa curry eller gatans äldsta restaurang. Oavsett vilken man väljer så får smaklökarna en resa till Sydasien och det kan vara klokt att diskutera vad ordet spicy innebär. Jag brukar fråga vad de rekommenderar och diskutera fram vilka rätter som jag ska välja. Oftast resulterar detta i en massa smårätter med omsorgsfullt kryddade grönsaker och gott nybakat nan-bröd. Vid ett tidigare besök åt jag en lunch på Eastern Eye Balti House och trodde att servitören glömt att ta med några rätter på notan – men det hade han inte; priserna är alltså överkomliga!
159 Brick Lane
Beigel Bake finns nog med i varenda guidebok över London och här kan man köpa beigels dygnet runt. Jag köper en med hot salt beef och en kopp néskafe bara för att ha gjort det. Och den är god utan att vara sensationell och smakar nog gudomligt klockan fyra-fem på morgonen. Tänker på musikvideon Glory Days med Just Jack som är inspelad här.
161A Brick Lane
Restaurangen Fika är inte öppet när jag kommer – ett stort tyvärr – jag är nämligen ganska nyfiken på denna bar eller restaurang som sjunger Sveriges lov tillsammans med våfflor, blåbärssoppa, gravlax, köttbullar och sill. Dock ej samtidigt. Förstår av deras hemsida att här är det kulturentreprenörer som vill lära världen att fika. Nästa gång ska jag titta in.

123 Bethnal Green Road
Lite längre fram på gatan (efter gatukorsningen på höger sida) i ett vackert gammalt hus finns 123 Bethnal Green Road – tre våningar med second hand, vintage och massor av roliga accessoarer. Den här butiken tilltalar dubbelt eftersom den förenar mode med etiskt tänkande. Lokala konstnärer och designers skapar mode av återvunna material såsom tygstumpar och här finns också anteckningsböcker med omslag av gamla kartor och tidningspapper. Resultatet blir minimal miljöpåverkan och tilltalar mig väldigt mycket.

230 Brick Lane
På 230 Brick Lane ligger Unto this last och jag möts av doften av nysågat trä. Jag blir nyfiken och måste titta in och där finns vackra lampor, spännande stolar och hyllor och små djur i trä. Alla möbler tillverkas här och designen känns fräsch och spännande. Tänk en möbeltillverkare mitt i London!

Street art
Brick Lane är världsberömd för sin Street Art och jag kan se verk av bland annat Banksy, Ben Eine, Jimmy C eller Roa. Vill man veta mer om konstnärerna bakom denna konst form ska man boka en guidad tur med http://streetartlondon.co.uk och då får man en fin introduktion.

Brick Lane är svår att fånga i ord och bild eftersom den är i en process av ständig förändring och när jag promenerar vidare på Bethnal Green Road till Shoreditch Street Rail Station så funderar jag vilken folkgrupp som står i tur till att förändra Brick Lane. Mina tankar nuddar vid Fika och tanken att Brick Lanes nästa folkgrupp kan vara svenskar.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.