EN TURIST I LONDON

Remember, Remember the Fifth of November

Ikväll, den femte november, smäller det! Då är det nämligen Bonfire night eller Guy Fawkes Night och fyrverkerier kommer att lysa upp Londons bleka novemberhimlen. Brasor tänds och alla som kan sina Midsomer Murders vet att en halmdocka föreställande Guy Fawkes läggs ovanpå brasan. Fawkes var en katolsk konspiratör eller en religiös, fundamental terrorist som försökte lönnmörda James I av England genom att försöka spränga det engelska överhuset i Westminsterpalatset i luften – händelse kallas Krutkonspirationen och avslöjades den 5 november 1605. Till minne av denna händelse blir det lite extra festligt i London. Dessutom diktades ett poem som lyder:

Remember remember the fifth of November
Gunpowder, treason and plot.
I see no reason why gunpowder, treason
Should ever be forgot…

 

Samtidigt kommer det att vimla av Guy Fawkes i London. The Million Mask March kommer nämligen att äga rum och alla maskförsedda träffas klockan 18.00 vid Trafalgar Square. Är det då för att hylla och hedra minnet av Guy Fawkes? Nja, inte riktigt. Det är en global demonstration mot kapitalism, det politiska etablissemanget med mera.  För att komma stämning så kan man alltid titta den dystopiska thrillern V för vendetta från 2005.

DSC_6430

 

 

 

 

 

 

 

DSC_6427 (1)

 

DSC_6422

 

 

 

 

 

One thought on “Remember, Remember the Fifth of November

  1. Pingback: Bonfire Night – EN TURIST I LONDON