EN TURIST I LONDON

This England upprör och berör

This England har bränt sig fast. Dramaserien i sex avsnitt är suggestiv, snabb och skoningslös. Jag slungas obönhörligen tillbaka till mars 2020 när pandemin bredde ut och känner åter förtvivlan och osäkerheten precis som då.

This England kan streamas på Viaplay eller ses på TV3.

This England tar oss med in på 10 Downing Street, sjukhus och hem till folk som insjuknat. Vi får möta en stressad Boris Johnson som äter rester från kylen, ringer till sina barn som aldrig svarar och sitter med på hälsoministeriets panikmöten. Dessutom är hans flickvän Carrie Symonds gravid och han ska bli pappa för sjätte gången. (Nu är paret gifta och fått ytterligare ett barn.) Johnson känns verklighetsfrämmande när han deklamerar Shakespeare i tid och otid medan hans kabinett skruvar på sig och försöker förklara allvaret i situationen. Fast egentligen är de lika körda. De grälar om hur många tester som kan genomföras och långt från den verklighet som sjukvårdspersonalen möts av. Personalen är mer insatta i allvaret och kämpar förgäves mot tiden när antalet sjuka och döda accelererar. Brist på syrgas, svåra etiska beslut, förtvivlan och kärlek till patienterna – ja serien känns äkta.  Seriens mest gripande ögonblick är när ambulanspersonal hämtar en mamma i hemmet medan barnen kämpar med att ta adjö.

Kenneth Branagh spelar Boris Johnson och det gör han med bravur. Regissör är Michael Winterbottom och han ligger även bakom de ”The trip”-serien och -filmerna med komikerna Steve Coogan och Rob Brydon. Väl värda att se om.