EN TURIST I LONDON

Istället för en weekend i London

Det blev ingen Londonresa den här gången heller. Tredje gången resan sköts upp. Min rädsla för att hamna i karantän, om mitt pcr-test två dagar efter inresan var positivt, stoppade mina planer.

Laurence Olivier och Joan Fontaine i rollerna Mr och Mrs de Winther i Rebecca från Hitchcockfilmen från 1940.

Istället tröstar jag mig med radioföljetången Rebecca från 1938 skriven av Daphne du Maurier. En gotisk klassiker som filmatiserades av Hitchcock och som skrämde slag på mig under tidigt sjuttiotal. Sveriges Radio har skapat en suggestiv berättelse som är svår att släppa tack vare en magnifik uppläsning av Kerstin Andersson och Sebastian Bergströms finstämda musik i bakgrunden. Varför tar jag upp du Maurier i en blogg om London? Jo, om man följer med på en guidad tur i Hampstead stannar guiden garanterat till utanför 4 Cannon Place, huset där du Maurier växte upp med sin familj. Fadern var en, för den tiden, berömd regissör och huset pryds av en blue plaque till hans ära. Dottern Daphne fick ingen blå minnestavla trots att hon bidragit med 17 romaner, 10 noveller, flera pjäser och tio prosaböcker. Det är även du Maurier som är författaren bakom filmerna Fåglarna och Jamaica Inn. Hon fick dock hederstiteln Dame Commander of the British Empire 1969 för sitt enastående arbete.

Tröst nummer två är boken The Fortnight in September skriven av RC Sherriff 1931 och nyutgiven av förlaget Persephone Books. I boken får man träffa familjen Stevens på 22 Corunna Road i Dulwich och deras semester i Bognar Regis. Berättelsen är vardaglig men späckad med igenkänning; man sitter med och planerar för avresan, följer med till Clapham Junction där tåget avgår ifrån och badar i havet vid Bognar Regis. Den är vacker och självklar.

Persephone är förlaget som ger ut nyutgåvor av böcker som är bortglömda. Tidigare låg butiken i Bloomsbury i London men under pandemin flyttade de till Bath. Varje år ger de ut en spännande publikationslista.

Dessutom har fjärde säsongen av Saknad Aldrig Glömd släppts på SVT. Det är Nicola Walker och Sanjeev Bhaskar i rollerna som mordutredarna Cassie Stuart och Sunny Khan på The Met i London. Alla tre tidigare säsonger finns nu ute på SVT. Walker har jag sett på Royal Court Theatre i pjäsen the Cane 2019. Hon är en av de bästa.