EN TURIST I LONDON

Riktiga klassiker på Marylebone Lane

London är fylld av små specialaffärer som kan ge en inblick i en svunnen tid och bjuda på en nostalgitripp. En riktig liten pärla är gatan Marylebone Lane norr om Oxford Street – med många fina butiker och känsla av slingrande bygata. Lättast är det om man hoppar av tunnelbanan på Bond Street Station och från Oxford Street viker av på Marylebone Lane och här hittar man i tur och ordning några av mina favoriter:
 VarmvattenflaskaVem behöver inte en engelsk varmvattenflaska? Hos David Penton & Son (64 Marylebone Lane) finns det underbara hot-water botttles med olika ”tröjor” som både kan värma kalla tår och lindra onda magar. Det här är den äldsta affären på gatan med sina 167 år – en riktigt klassisk gammaldags järnaffär med verktyg, prylar för rörmokeri och städning. Och naturligtvis manuell betjäning som vet vad de talar om.
Button Queen på nummer 76 är en affär med enbart knappar! Tanken bakom en sådan affärsidé är spännande. Och medan jag förlorar mig själv i askar och boxar med antika och nya knappar funderar jag på om ägaren till denna affär är en samlare som behöver sälja ut sin samling eller en omtänksam person som vill hjälpa till att ersätta förlorade knappar. Nästa gång jag kommer till London ska jag tamed en kofta där det saknas en svart-vit knapp av horn – kanske kan jag hitta ersättaren här.
En gammaldags delikatessaffär är Paul Rothe & Son på 35 Marylebone Lane.  Affären öppnade 1900 och nu är det tredjegenerationenRothe som iklädd vit rock expedierar bakom disken. Lokalen är vacker och burkar med sylt, marmelad, relish eller chutney står dekorativt uppradade längs väggarna. Jag slår mig ned med gott te och en utsökt god nybredd smörgås med skinka och cheddar.
Om man vill göra en avstickare kanman ta till vänster och följa Hinde Street fram till Manchester Square och sedan till höger finns konstmuseet Wallace Collection. Detta är en av världens finaste privata konstsamlingar med 25 gallerier. Inträdet är gratis och det är inga köer! Här är en riktig skattgömma för konstfantaster för här finns bland annat Titian, Rembrandt, Velázquez och Turner. Museet ligger inrymt i ett tidigare privat hus och är en donation av änkan efter konstsamlaren Sir Richard Wallace. I restaurangen kan man njuta deras Cornish Cream Tea med tunna sandwicharoch scones.
Tillbaka till Marylebone Lane och nästa butik på min promenad är sybehörsaffären V.V Rouleaux på 102 Marylebone Lane. Här finns band, snoddar, snören och fransar i massor. Jag är helt förundrad över hur många meter band i sammet, grosgrain, skir organdi, prickig satäng och siden som finns i den här affären. En miljard meter sammanlagt? Lämnar affären med flera meter skottsrutigt sidenband – mina hundar kommer att vara fina till påsk.
 
En av de bästa i Fish and Chipsrestaurangerna London är the Golden Hind och denna trevliga restaurang finns på 73 Marylebone Lane. Här serveras traditionell Fish and Chips med mushy peas och tartarsås som tillbehör. Det är trångt men trevligt och ägaren går omkring bland borden och ser till att alla trivs.
Där Marlybone Lane tar slut kan man ta till höger och följa Marylebone High Street fram till Marylebone Road där tunnelbanestationen Baker Street finnsBakerloo,Jubilee, Circle och Hammersmith City).

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.