EN TURIST I LONDON

Ottolenghi – första besöket


DSC_7949

De läckra bakverken ligger lite huller om buller i skyltfönstret och formligen hypnotiserar mig. Jag kapitulerar och öppnar dörren till restaurangen Ottolenghi på 287 Upper Street i Islington. Tyvärr är jag inte ensam om denna idé utan jag får snällt vänta innan jag får plats vid det gigantiska bordet som upptar det mesta av matsalen.

Jag slår mig ner och beställer en mini cheesecake med fläder- och svartvinbärsfyllning samt en cappuccino. Nästan omedelbart kommer en servitör tillbaka och ger mig en stor vit bok med titeln Jerusalem. Det är restaurangens grundare Yotam Ottonlenghi och Sami Tamimi som skrivit om sin hemstad; Yotami växte up i den judiska västra och Sami i den östra muslimska delen av Jerusalem. En fascinerande historia om dur de båda grabbarna växte upp i varsin del av staden och först när de flyttat till London träffades de och började samarbeta kring sin gemensamma passion för mat. Denna kärlek har bland annat resulterat i Ottonlenghi.

Spännande vegetariska rätter seglar förbi mig vid det stora bordet och jag hinner se grantäpplekärnor, pistagenötter, rödbetor, broccoli och mycket, mycket mer och jag vill sitta där hela dagen. Ja, här har man lyckats presentera sin kärlek för mat genom att servera den läckert och aptitretande.

Sedan kommer min cheesecake in och jag njuter av varje sked. Den är makalöst god, så god så att jag inte ids tjuvlyssna på paret som sitter bredvid mig. Jag noterar i min telefon att nästa Londonbesök SKA inkludera ett nytt besök hos Ottolenghi.

DSC_7960

Islington är flaggskeppet med restaurang, medan det i Notting Hill, Kensington och Belgravia finns take-away-butiker och cafédel. Enligt the Observer så lär de servera en av stadens bästa frukost här.

www.ottolenghi.co.uk