EN TURIST I LONDON

Pausa i Holland Park

DSC_1401

Efter en hektisk dag i Notting Hill är Holland Park en lugn och fridfull oas att pusta ut i. Den ligger väster om Hyde Park och Kensington Gardens och är betydligt lugnare och mindre. Jag väljer gärna  denna park för en välbehövlig paus.

DSC_1411

Parken öppnades 1952 och är belägen på den resterande marken som tidigare tillhörde herrgården Holland House. Ena delen av parken är halvvild skogsmark medan delen runt Holland House är en mer formell park med flera trädgårdar. Här finns flera geometriskt utformade trädgårdar med vackra vindpinade bananplantor omgärdade av buxbomshäckar.

Min favoritdel av parken är Japanese Kyoto Garden som är en trädgård designad efter en traditionell kaiyu-shiki – (en form av trädgård som utvecklades från 1600-talet till 1800-talet i Japan) – och  den är omsorgsfullt utformad som en promenad runt en liten sjö med vattenfall, stenlyktor, stenar, påfåglar, vackra buskar och träd. Kort sagt de viktigaste elementen i en japansk trädgård.

DSC_1412

Den skapades 1991 till London festival of Japan och är en gåva från Kyoto som ett vänskapsbevis mellan Japan och Storbritannien. Jag vet nästan ingenting om japansk trädgårdskonst och jag blir lika fascinerad varje gång av stillheten i den här trädgården. Förra gången jag var här kunde jag se en japansk teceremoni med flera personer som dukade upp te vid den lilla sjön. Efter att ha pratat med en annan besökare fick jag reda på att en japansk teceremoni är en stilla stund när man dricker te för att uppleva ett inre frid och stillhet och att Kyoto Garden är en perfekt plats för en sådan ceremoni.

I mitten av parken ligger de återstående delarna av den en gång så magnifika herrgården Holland House från 1605 som totalförstördes under tyskarnas bombningar the Blitz 1940. Det som återstår av huset används som vandrarhem medan det gamla orangeriet har blivit en utställningslokal. Här finns även Holland Park Café.

DSC_1398

Holland Park når man enklast med tunnelbana till stationerna Holland Park, High St Kensington eller Notting Hill Gate.