EN TURIST I LONDON

Anrik pub från Elizabeth I:s dagar

Ye Olde Mitre är en pub som har allt: en värmande kolbrasa, mysiga små prång, trevlig pratglad personal, ett bra utbud av ale som flera gånger har prisats av CAMRA (Campaign for Real Ale) och en lång tradition sedan 1546. Det känns som om man hamnat i ett annat sekel! Det sägs att Elizabeth I besökte denna pub tillsammans med sin mycket gode vän Sir Christopher Hatton; det skvallrades nog en hel del om hur goda vänner de egentligen var.

2011-03-11 14.20.43

Det här är en pub man får leta efter och jag tar mig från Newgate Street till Farringdon Street och sedan via  Charterhouse Street till Ely Place. Rent tekniskt har jag nu lämnat London och befinner mig i Cambridgeshire, eftersom denna gata under århundrade tillhört Biskopen av Ely i Cambridgeshire. Enligt en gammal guidebok ska gatan vaktas av speciella väktare men när jag irrar omkring där i jakten på puben så är det gamla grindhuset i gul kalksten obemannad och jag fortsätter in på Ely Place och missar puben först en gång och sedan ytterligare en gång. Till slut hittar jag gränden och fortsätter tills jag hittar puben. Utanför står ett gäng med herrar och dricker sin lunch och jag letar mig vidare. Puben har många små prång och avsaknaden av elektroniska spel, tv eller allmänt krimskrams känns befriande. Letar man riktigt noga så hittar man en klenod inglasad i ena hörnan av puben; klenoden är stammen av ett körsbärsträd och enligt sägnen lär Elizabeth I dansat runt detta träd.

2011-03-11 14.19.15

Jag beställer cider och väljer mellan toasted sandwich och ett skotskt ägg samtidigt som jag småpratar med den trevliga personalen och for reda på att a mitre är en biskopsmössa och att ye är en föråldrad form av the. Cidern är perfekt kyld och de de roastade sandwicharna är utsökta.
Ye Olde Mitre har öppet vardagar 11.00- 21.30.
1 Ely Court
Between Hatton Gardens & Ely Place
London  EC1N 6SJ

http://www.yeoldemitreholborn.co.uk

Tunnelbana: Circle, Hammersmith & City eller Metroplitan till Farringdon eller Circle Line till Chancery Lane.