EN TURIST I LONDON

En lektion i Afternoon Tea

 

Det finns otaliga varianter av Afternoon Tea. Hemma hos Mrs Giuliana Orme serveras teet tillsammans med tre olika slags sandwichar, scottish shortbread, Florentines, Banana Bread och Victoria Sandwich Cake. Och scones med clutted cream så klart.

Det finns otaliga varianter av Afternoon Tea. Hemma hos Mrs Giuliana Orme serveras teet tillsammans med tre olika slags sandwichar, scottish shortbread, Florentines, Banana Bread och Victoria Sandwich Cake. Och scones med clutted cream så klart.

 

Det är en kylslagen tisdag i februari och tunnelbanestationen St Johns Wood ligger inbäddad i ett grått dis. Ett stenkast från stationen ligger det berömda övergångsstället Abbey Road – men inga Beatlesfans har hunnit dit än för att ta det klassiska fotot. Jag fortsätter gatan fram som kantas av stora trädgårdar och fina gamla hus och hittar snart adressen. Jag ska nämligen hem till Mrs Giuliana Orme för att under fyra timmar gå en Afternoon Tea Class och lära mig allt om denna klassiska brittiska tradition.

Klockan tio ringer jag på dörrklockan till det vackra victorianska huset från 1860-talet. En strålande Giuliana Orme strålar och hälsar mig varmt välkommen.

– Du är min första deltagare från Sverige, hälsar hon mig.

Varmt och vänligt blir jag mottagen och får sätta mig i hennes ombonade vardagsrum där vi väntar på de andra deltagarna till dagens kurs ska anlända. Vi är totalt fem deltagare som sitter och småpratar om London, de andra bor här och det verkar som om jag är den enda turisten. Två av deltagarna kommer från Japan och Giuliana berättar att intresset från Japan är mycket stort. Under de sexton år som hon hållit i kurserna har åtskilliga japaner deltagit och hon har också gjort ett program i japansk tv.

Giuliana har under sexton år lärt åtskilliga turister och besökare i London att baka scones i sitt stora och rustika kök.

Vi får en rundvisning i det vackra gamla huset och får lära oss skillnaden mellan loo, ladies room, powder room, toelette och bathroom och när vi skall använda vilket av uttryck. Huset är spännande och vackert med en spännande historia.

Vi samlas i det stora köket runt ett stort rustikt bord – fast dessförinnan har vi tvättat händer och fått ta på oss förkläde – och vi börjar med att göra runda Pinwheel sandwichar. Vi brer smör på mjukt fullkornsbröd, lägger på tunna laxskivor och droppar över citron och sedan rullar vi dem till en rulltårta och låter dem vila i kylen. Samtidigt som vi kämpar med laxen så visar Giulian hur man tunt skivar gurka som ska ligga mellan brödet på den klassiska Cucumber sandwichen. Sedan får vi ett avbrott med underbart gott te. Vi har fått välja mellan otaliga sorters te och får se olika slags tekannor och lärt oss hur man förbereder det perfekta teet. Ingenting får förgås och vi äter upp alla misslyckade exempel av lax sandwichen.

Tre sandwichar blev det till slut: rökt lax, gurka och ägg med majonnäs.

Tre sandwichar blev det till slut: rökt lax, gurka och ägg med majonnäs.

 

 

 

Dags för shortbread, en spröd kaka av mördeg som vi brukar hitta i tebutiker i Sverige. Vi mäter och jämför olika mått och snart har vi knådat ut degen och därefter naggat dem med en gaffel och lagt alla på plåt och Guilana sköter gräddningen. Ett annat namn för den här typen av shortbreads är petticoat tails det vill säga ”kanten på underkjolen” och när jag hör detta så inser jag att förutom att lära mig baka att jag har fått nosa på kulturhistoria. Alla delar av ett Afternoon Tea har sin kulturhistoria som i sin tur ger spännande inblick i Londons historia.

conesen är de bästa jag ätit någonsin, här tillsammans med jordgubbssylt och clutted cream.

conesen är de bästa jag ätit någonsin, här tillsammans med jordgubbssylt och clutted cream.

Scones nästa – alla spetsar öronen extra noggrant medan vi instrueras och även får ta del av små hemligheter som gör sconsen ännu godare. Giuliana lär ut några knep som sedan visar sig vara en mirakelkur för mina annars torra och tråkiga scones. Vi lär oss använda cutters när vi tar ut scones ur degen. Sconsen placeras tillfälligt i kylen för att de ska vara alldeles nygräddade när vi ska äta dem.

När är allt är klart i köket dukas alla läckerheterna fram i the drawing room och vi får lära oss mer om hur man serverar te och vad ska man hälla i först: mjölk eller te? Giliana har naturligtvis svar på den frågan. Vilken teservis passar bäst? Jag inser snabbt att mina Muminmuggar inte är det optimala alternativet utan att tunna porslins koppar är ett bättre val.

Vilken teservis passar bäst? Jag börjar förstå att mina Muminmuggar inte är det optimala alternativet – utan att tunna koppar i porslin är ett bättre val.

Vilken teservis passar bäst? Jag börjar förstå att mina Muminmuggar inte är det optimala alternativet – utan att tunna koppar i porslin är ett bättre val.

Sedan lär vi oss balansera på tekoppen, skära scones samtidigt som vi konversera på ett trevligt brittiskt sätt. Vi börjar med att äta tre sortres sandwichar, fortsätter med sconsen som är nybakade och perfekt ljumma. Sedan blir det shortbread, florentiner och avslutningsvis Victoria sponge cake. Ja, de här fyra timmarna var fantastiskt roliga och det kändes som att ta avsked av en kär vän när jag lämnade huset och de andra deltagarna med en doggybag fullproppade med läckerheter.

Vill du lära dig allt om Afternoon Tea: www.afternoontealessons.com

Varje tisdag öppnar Giuliana upp sitt hem St. John’s Wood för alla som vill lära sig mer om Afternoon Tea. Här är jag med fyra andra deltagare och Giuliana i mitten.

Varje tisdag öppnar Giuliana upp sitt hem St. John’s Wood för alla som vill lära sig mer om Afternoon Tea. Här är jag med fyra andra deltagare och Giuliana i mitten.