EN TURIST I LONDON

Be calm and carry on

P1000144

Business as usual. Staden vimlar av poliser, helikoptrar och journalister. Sakta men säkert  håller London på att resa sig efter det fruktansvärda dådet igår. Vi tänkte ta en buss till Waterloo i morse men en vänlig vakt på Victoria station förklarar att bussen satt fast i en kö och att vi kanske ska fundera ut en alternativ lösning. En taxichaufför körde oss över Lambeth Bridge och visade hur vi skulle gå för att komma fram till Waterloo. Vi kom fram nästan i tid. Under eftermiddagen fungerade kollektivtrafiken igen och avspärrningarna togs bort. Alla var vänliga och lugna. Det är fantastiskt hur en stad kan resa sig och inte ge sig för ondskan.

P1000149

Vågar jag fortsätta resa till London? Tveklöst är svaret ja. Här kommer några tips på vad jag brukar tänka på när jag reser i ett land där jag vet att säkerhetsläget snabbt kan förändras.

1. Jag bär alltid  med mig pass eller EU id-kort – så att jag snabbt kan identifiera mig i en avspärrning.

2. Jag kontaktar alltid nära och kära med ett sms eller telefonsamtal. En halvtimme efter Westminster attacken lade jag ut ett meddelande på facebook så att även vänner fick veta att vi mådde bra. En händelse kan tyckas skrämmande för anhöriga men kan te sig helt odramatisk för oss som är på plats.

3. En nyhetsapp är väldigt bra att ha nedladdad – nyhetsappen Omni meddelade cirka tio minuter efter händelsen att skottlossning pågick i Westminster. Vi valde därför att inte ta buss 11 förbi Westminster som vi hade tänkt utan stannade kvar på B&Bet och följde utvecklingen på BBC News.

4. Jag brukar hålla mig uppdaterad och några väldigt bra sidor är till exempel Utrikesdepartementets Sweden abroad som informerar svenskar utomlands. När det gäller Storbritannien så är Gov.uk en bra hemsida som brittiska statsförvaltningen administrerar. Här kan man snabbt se om hotbilden förändras och se vad som gäller för området där du befinner dig.

5. Jag brukar hålla mig ur vägen. Det finns ingen anledning för mig att vilja vara i händelsernas centrum – då föredrar jag att röra mig i motsatt riktning. När det var kravaller i London sommaren 2011 så tog jag mig med bussens hjälp till den lugnare delen av London.