EN TURIST I LONDON

Oyster eller blippa? Det är frågan.

Oyster Card

När jag fick mitt nya Mastercard för några veckor sedan upptäckte jag att det var försett med en sk blippikon. En ikon som visar att jag numera kan göra kontaktlösa köp det vill säga betala genom att nudda kortet mot betalstationer istället för att slå in min kod.

Nu har jag dessutom testat att använda mitt kort på tunnelbanan och bussarna i London och det gick väldigt bra. Det var väldigt skönt att bara ha ett kort att hålla reda på.

Billigare eller dyrare än Oysterkort? Jag vet faktiskt inte men när jag frågade på mitt Bed and Breakfast så var alla övertygade om att det kontaktlösa kortet var billigare – i alla fall på deras resor. Jag tog frågan till Transport of Londons informatör på Victoria och fick ett långt svar. Jag vet inte riktigt om jag blev klokare men när jag googlade så hittade jag den här filmen på youtube:

Contactless Fares Can Be Cheaper Than Oyster

Jag blev i alla fall debiterad 61 kronor för två resor inom zon 1 och en resa från zon 1 till zon sex en söndag och ifall vi räknade rätt så var det samma kostnad som min man betalade med Oysterkort.

Mitt kort har ett säkerhetssystem vilket betyder att man enbart kan göra småköp för under 200 kronor annars måste man slå kod. Det finns även en maxgräns på 1200 kronor så har jag blippat för ofta så måste jag slå kod för köp vilket jag inte kan göra när jag nuddar på tunnelbanan eller bussarna. Maxgränsen skiljer sig åt i olika länder.

Om mitt kort skulle bli stulet så gäller det att spärra det snabbt annars kan tjuven snabbt blippa sig till 1200 kr.

Jag tyckte att det var väldigt praktiskt att använda det kontaktlösa kortet på tunnelbanan och jag kommer förmodligen att fortsätta med det.