EN TURIST I LONDON

Lugn förmiddag på V&A

P1000683

Caféet är inrymt i flera vackra rum; bland annat har William Morris varit med och designat.

Jag skäms, men det är säkert trettio år sedan jag senast besökte Victoria & Albert Museum, och då tyckte jag att det var ganska tråkigt. Efter att precis ha tillbringat fyra timmar på V & A – detta världens ledande galleri för konsthantverk så är jag omvänd; jag hade kunnat stanna där fyra dagar utan att tveka. Jag hann med avdelningar mode och art deco, en god lunch och besök i två av butikerna. Dessutom är det fritt inträde!

P1000680

Innergården är helt fantastisk. Mitt i bruset från Cromwell Road finns denna lilla oas – John Madejski Garden.

Byggnaderna är gigantiska och jag tittade in på deras hemsidan inför besöket för att få en bra överblick. Först och främst så finns det 26 olika samlingar med allt från mode, glas, silver, August Rodin, bröllopsklänningar till Japan med mera. Ska man se alla fyra och en halv miljon objekt på alla sex våningar så får man gå cirka 11 km. För att klara av detta så måste det finnas bra fikamöjligheter och The V & A Café är förträffligt.  Det är inrymt i en mycket vacker salong och utbudet av smörgåsar, sallader och varma rätter är mycket bra. Dessutom serveras ett spännande Victoria Afternoon Tea varje söndag och det är den berömda mathistorikern Natasha Marks som har återskapat drottning Victorias eftermiddagste. Är det vackert väder så kan man njuta i den vackra innergården John Madejski Garden.

P1000687

The Rosalinde and Arthur Gilbert Collection rum 70-73 är en samling med utsökta föremål i silver och guld. Fantastiskt mästerverk.

Förutom de gedigna samlingarna så presenteras flera större temporära utställningar – på lördag 13/5  startar Pink Floyd: Their Mortal Remains och den 27/5 öppnar utställning om den spanska modedesignern Cristóbal Balenciaga. De här separat utställningarna kan bokas och kostar inträde.

 

Victoria and Albert Museum eller V&A grundades 1852 som South Kensington Museum.

Cromwell Road, London, SW7 2RL

Tunnelbana: South Kensington, Circle, District och Piccadilly Lines.

Hemsida: vam.ac.uk