EN TURIST I LONDON

Enid Blyton: Five Forget Mother’s Day

P1000691

Bruno Vincent är författaren bakom de nya titlarna och det är illustratören Ruth Palmer som varsamt skapat nya illustrationer efter Eileen Sopers original.

Sommaren 1969 missbrukade jag Enid Blytons Femböcker. Förmodligen läste jag alla 21 titlar. Vad jag inte visste då var att Enid Mary Blyton var en Londontjej född 1897 i East Dulwich och död 1968 i Hampstead.

Till min oerhörda glädje har jag upptäckt att kvintetten har återuppstått och att åtminstone sex nya titlar utgivits på London förlaget Quercus. Nu är Julian, Dick, George, Anne och hunden Timmy ute på nya äventyr i ett klassiskt pedagogiskt Ladybirdboksformat (ni kommer väl ihåg Jane and Peter?). De har nu äntligen passerat tonåren och tar sig an vuxenlivets problem och äventyren är minst sagt aktuella eller vad sägs om Five on Brexit Island eller Five go gluten free?

Följande titlar finns på förlaget Quercus:
Five Forget Mother’s
Five Give Up the Booze
Five Go Gluten Free
Five Go On A Strategy Away Day
Five Go Parenting
Five on Brexit Island

Nya titlar på gång:
Five at the Office Christmas Party (5:e oktober 2017)
Five Get Gran Online (5:e oktober 2017)
Five Get On the Property Ladder (5:e oktober 2017)
Five Lose Dad in the Garden Centre (18 May 2017)

 

Enid Blyton skrev mer än 600 böcker (Mysterie-, Hemliga sjuan-, Äventyrs- och Fem-böckerna) som visserligen inte var i Nobelprisklass men som sålts i mer än 600 miljoner exemplar och översatts till 90 språk.