EN TURIST I LONDON

Gissa parken?

P1000894Den här parken tillhör en av Londons åtta kungliga parker och var en del av Henriks VIII:s jaktmark. Under 1700-talet blev det ett tillhåll för stråtrövare och ingen lämplig plats för flanörer. Det var också en favoritpark för dueller mellan adelsmän som ville göra upp om någon oförrätt.

Jag läser följande ur Ellen Rydelius* utmärkta guidebok London på åtta dagar utgiven 1936:

Den andra kungliga parken, ”…”, kännetecknas av sina betande får, som mellan munsbitarna ha en storartad utsikt över trafiken på Piccadilly, och ensliga vandrare, som kanske meditera över intrigen i nästa bok, eller en finansplan eller kanske helt enkelt skaffa sig litet aptit, innan de gå att att luncha på Ritz strax bredvid.

Inga rofyllt betande får finns kvar när jag besöker parken i helgen däremot flera svettiga joggare och fotograferande turister. Vill man istället ta det lugnt så kan man hyra en av de fina grön-vita solstolarna för 1,6 pund per timme eller 45 pund för hela säsongen som sträcker sig från mars till oktober.

Naturligtvis är det sköna gröna Green Park.

*Ellen Rydelius tillhörde den första generationen av kvinnliga journalister i Sverige och skrev åtskilliga guideböcker om bland annat Rom, Berlin och London.