EN TURIST I LONDON

Litterära spår på the Lamb i Bloomsbury

P1000059

För en tid sedan stannade jag till på The Lamb in Bloomsbury för att äta lunch. Puben är en fin viktoriansk pub med anor från 1720-talet och det finns kvar vackra detaljer från 1800-talet bland annat så kallade snob screens. Byggnaden är Grade II listad vilket kan översättas med en K-märkning och innebär att byggnaden inte får rivas eller förändras så att det kulturhistoriska värdet minskar. Den här puben är inte bara kulturhistorisk fascinerande utan även spännande för litteraturintresserade eftersom den lär ha besökts av Charles Dickens som bodde två gator bort på Doughty Street.

P1000108

Baren är försedd med vackra sk snobbskärmar – roterbara paneler med blästrat glas. Överklassen skulle inte behöva störas i onödan av barpersonalen eller nyfikna gäster.

Författarna Ted Hughes och Sylvia Plath träffades här enligt en av alla de biografier* som är skrivna om Plath. Deras sorgliga relation och Plaths självmord är fortfarande ett hett ämne; var det Hughes som drev Plath till självmordet 1963?

När vi besöker the Lamb en regnig marsdag är puben packad av besökare i restaurangen men pubdelen har platser kvar. Vi beställer sandwichar och en mycket vänlig, men synnerligen stressad, servitör förklarar att det lär ta minst en kvart eftersom köket har många beställningar. Vi väntar gärna bara de är nygjorda och goda – och det lär de vara här. Vi får våra goda trekantiga sandwichar; mina med god närproducerad korv, karameliserad lök och grov senap medan sonen får en special med Westcombe cheddar och tomat.

P1000107

Samtidigt som vi sätter tänderna i mackorna svävar en mycket elegant dam, helt iförd rött, på skyhöga klackar in i puben. Hon lägger av sig sin röda hatt med matchande handskar på bordet bredvid och ställer sig i baren med sitt sällskap för att beställa en pint.

* Sylvia Plath: A biography

The Lamb
94 Lamb’s Conduit Street
Bloomsbury
London, WC1N 3LZ
www.thelamblondon.com/eating

Närmaste tunnelbana:
Russel Square – Piccadilly Line