EN TURIST I LONDON

London blommar

P1000866

Har du inte lyckats få tag på en biljett Flower Chelsea Show? Inga problem, det finns massor av aktiviteter för trädgårdsintresserade den här veckan; London blommar och är beredda på att visa upp sin mest blommiga sida. Här kommer några av mina favoriter som arrangeras utanför Chelsea Flower Show.

Först och främst så finns Chelsea Fringe  som är en alternativ trädgårdsfestival eller ”gräsrotsfestival” med bara några år på nacken men som redan gett avtryck. Programmet består av omkring hundra olika arrangemang, alltifrån spännande konstinstallationer till intressanta föreläsningar som pågår runt omkring i London mellan 20 maj till 4 juni. Arrangemangen är väldigt fantasifulla och i de flesta fallen gratis.

Chelsea Physic Garden, 66 Royal Hospital Rd, Chelsea, London SW3 4HS

Chelsea Physic Garden ligger på 66 Royal Hospital Road i Chelsea- en promenad på 10-15 minuter från Sloane Square. Buss nr 170 stannar utanför.

Alldeles i närheten av den stora trädgårdsshowen finns en lugn oas – Chelsea Physic Garden – en apotekarträdgård från 1600-talet som anlades för att man skulle kunna studera medicinalväxter. Här kan man, förutom att njuta av den vackra trädgården, titta på sällsynta växter, kika in i de gamla anrika växthusen, delta i kurser eller lyssna på föreläsningar. För några år sedan deltog jag i Behind the Scenes Garden Tour och det var mycket intressant att tillsammans med huvudträdgårdsmästaren titta in bakom kulisserna. Kaféet är också värt att nämna med många goda smårätter.

Öppen privat trädgård i södra London.

Öppen privat trädgård i södra London .

Något man inte bör missa är ”den gula boken” från The National Gardens Scheme med över 700 sidor och cirka 3700 privata trädgårdar. Varje helg och nästan varje dag så finns det någon NGS trädgård öppen och det är väldigt kul och personligt att besöka dem. Jag har alltid möts av trevliga värdar och är det officiellt öppet så kan man oftast köpa te och hembakade kakor. En del av dessa trädgårssentusiaster öppnar dessutom upp trädgården om man ringer och frågar i förväg. I veckan kan man en kväll besöka en av Londons äldsta trädgårdar Lambeth Palace i närheten av Waterloo. Titta in på NGS hemsida och sök trädgårdar.