EN TURIST I LONDON

Londons hemliga trädgård – Chelsea Physic Garden

I den fashionabla stadsdelen Chelsea nära Themsens strand finns en nästan trehundrafemtio år gammal trädgård. Innanför dess bastanta tegelmur finns ett paradis med över femtusen växter; här frodas medicinalörter, etnobotaniskt intressanta växter, sällsynta och utrotningshotade plantor i den 1,4 hektar stora trädgården. Närheten till Themsen, de skyddande murarna och söderläget ger ett speciellt mikroklimat vilket gör det möjligt även för ömtåliga växter att trivas.

2017-05-10 14.53.11

Bakom den bastanta tegelmuren på Swan Walk finns ingången till Chelsea Physic Garden och det känns lite som att promenera in i en saga.

Trädgården grundades 1673 som en utbildningsträdgård, Apothecaries’ Garden. Här skulle apotekarlärlingar lära sig att identifiera och förstå användning av växter för medicinal bruk. Hit kom doktor (sedermera Sir) Hans Sloane (1660-1753) och han står fortfarande i ensamt majestät och vakar över trädgården. Anledningen till att han står och tittar ut över den här trädgården är dock att han köpte loss egendomen av  Charles Cheyne och arrenderade ut marken för fem pund per år till ”Worshipful Society of Apothecaries of London”. Detta avtal lär fortfarande gälla.

2017-05-10 16.35.49

 

Sommar, höst, vinter eller vår – det har ingen större betydelse vilken årstid det är – i Chelsea Physic Garden finns det alltid något nytt eller intressant att uppleva. En kulen novemberdag är de fina tempererade växthusen värda ett besöka. I december anordnas en julmarknad som är en doftfest utan like med mulled vine, kryddor, blommor och möjlighet att köpa unika julklappar. Under januari eller februari brukar snödropparna titta fram i trädgården och det är alltid roligt att följa med på en promenad med  Nell Jones, huvudträdgårdsmästare. Under våren och sommaren lyser trädgården och det finns flera aktiviteter att delta i alltifrån ”Garden Safaris” där man får följa med på en trädgårdsvandring till ”Supper Talks” med fokus på olika trädgårdsämnen till en enkel måltid och ett glas vin.

Chelsea Physic Garden, 66 Royal Hospital Rd, Chelsea, London SW3 4HSJag besöker Chelsea Physic Garden varje gång jag är i London och är medlem i föreningen (medlemskap kostar cirka 40 pund och ger fritt inträde). Oavsett om jag deltar i en trädgårdsvandring, en workshop eller bara sitter och läser en stund så avslutas varje besök med en fika eller lunch i Tangerine Dream Café och ett besök i shopen naturligtvis.

2017-05-10 16.29.34

 

Chelsea Physic Garden ligger på 66 Royal Hospital Road i Chelsea. Närmaste tunnelbanestation är Sloane Square och därifrån tar det cirka femton minuter att promenera dit. Från Victoria station kan man ta buss nummer 170 mot Roehampton. Ingång de flesta dagar är Swan Walk. Inträdet kostar cirka 10 pund och öppettiderna variera mellan årstiderna. På vinterhalvåret är det enbart öppet vissa tider. Tangerine Dream Café har även öppet ibland när trädgården är stängd – då får man gå in via Royal Hospital Road.

Chelsea Physic Garden
66 Royal Hospital Rd,
Chelsea, London SW3 4HS