EN TURIST I LONDON

Överraskande militärmuseum i Chelsea

 

2017-05-10 17.11.27Militärmuseum brukar jag undvika. Men av en händelse började det störtregna när jag passerade National Army Museum på Royal Hospital Road i Chelsea för någon månad sedan. Eftersom det var fri entré så klev jag in och förväntade mig kanoner, trötta vakter och dammig bilder på trötta soldater. Egentligen hade jag bara tänkt sitta i fiket i godan ro och vänta ut regnet men en jovialisk informatör grabbade tag i mig och berättade snabbt vilka höjdpunkter och separata utställningar som fanns. Det blev över en och en halv timme på detta nyrenoverade museum. En renovering som enligt the Guardian har kostat 23,75 miljoner pund och tagit nästan tre år att genomföra.

2017-05-10 17.18.47

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Museet har tre luftiga våningar med flera olika avdelningar som till exempel Soldier, Battle eller Society och även temporära utställningar. Jag började med att titta på kuriosa på avdelningen Society. Först blev det Florence Nightingales berömda lampa, en enkel lanterna med pappskärm, som hon använde för att kunna besöka sina patienter även nattetid på fältsjukhuset under bland annat Krimkriget. Vidare hittade jag Elisabeth II:s uniform som hon bar när hon tjänstgjorde i Women’s Royal Army Corps i slutet av andra världskriget. Naturligtvis finns även den brittiske underrättelseofficeren Lawrence av Arabiens vita klädnad och imponerande dolk med i samlingen. På avdelningen Battle fastnar jag vid ett hästskelett och när jag läser på skylten så inser jag att det är kvarlevorna efter Napoleons häst Marengo som blev tillfångatagen av britterna vid slaget vid Waterloo 1815. Enligt skylten så levde hästen ytterligare 16 år till 1931. Jag undrar hur Napoleons häst fick leva sina sista år i fiendeland?

2017-05-10 17.12.16

 

Jag kunde nöjt mig med denna snabba tur men jag ville se mer. Den tillfälliga utställningen War Paint fångade mitt intresse och jag blev nyfiken på hur man återgett krig i bild. Det fanns målningar som förhärligade krig men även bilder där fasan lyste igenom. Det fanns även prov på att soldater dokumenterat sina erfarenheter för att kunna bearbeta dem.

2017-05-10 17.08.03Vilka låtar har den brittiska armén lyssnat på under de senaste hundra åren? Den enorma jukeboxen med The National Army Hit Parade Sunday gav svar och naturligtvis hittade jag riktiga godbitar som U2:s Sundy Bloody Sunday, Status Quo:s In the Army Now eller Army Dreamers med Kate Bush. Vidare fanns det en intressant utställning om hur modeindustrin influerats av militärkläder.

Hit kan man gå även om man som jag inte alls är intresserad av militärhistoria. Fiket är dessutom väldigt bra med en bra varierad meny och sköna sittmöjligheter. Fritt inträde.

Tunnelbana till Sloane Square och sedan promenad 15-20 minuter. Från Victoria avgår buss 170 mot Roehampton som stannar utanför. Öppet dagligen mellan klockan 10-17.30.

National Army Museum
Royal Hospital Rd, Chelsea, London SW3 4HT,