EN TURIST I LONDON

Fish ’n Chips – en oslagbar favorit är

DSC_5406

Första gången jag besökte London i början av 80-talet åt jag fish and chips från en strut som skulle se ut som tidningspapper. Då var det höjden av upplevelse. Nu har  konsumtionen halverats sedan 1974 (enligt The Department for Environment, Food and Rural Affairs – Defra). Jag har en mycket lång lista på alla restauranger, pubar och butiker jag har besökt i jakten på den bästa portionen av Fish ’n chips. Jag ska här försöka vaska fram mina favoriter som allesammans håller en mycket god standard.

Vad är då den brittiska nationalrätten Fish and Chips? Jo, det är en rätt som består av fritierad fisk (torsk, kolja, rödspätta) som doppats i batter – en smet av vatten, mjöl, bikarbonat och vinäger. En del restauranger har öl i sin batter. Potatisen eller the chips är friterade och enligt min smak ska de vara stora och tjocka. Tillbehören är mushy peas  (torkad märgärta som blötlagts och sedan kokas med salt och socker) och tartarsås (en majonnäsbaserad sås som innehåller inlagd gurka, kapris, lök och persilja). Ibland serveras vanliga gröna ärtor till. Och naturligtvis kan man droppa maltvinäger över.

Den absolut bästa fish and chips får man enligt min erfarenhet i en chippy dvs en take-away-shop. Det är små butiker med rustik inredning, där man även kan slå sig ned och äta. Här kan man välja vilken sorts fisk man vill ha och bestämma storleken på portionen.