EN TURIST I LONDON

Där Brexit händer – besök parlamentet.

Jag följer skådespelet i det brittiska parlamentet både nyfiket och grundligt. Tv:n står påslagen i vardagsrummet  mest hela tiden och det känns ibland som om både Boris Johnson och John Bercow har flyttat in i huset. Detta smått maniska intresse har jag haft ända sedan DN:s legendariske utrikeskorrespondent Torsten Ehrenmark rapporterade från London under 70- och början av 80-talet om Nordirland, 1979 års strejkvåg, Margaret Thatcher, Falklandskriget, poll tax, gruvarbetarstrejken med mera. Någonstans där växte mitt intresse för brittisk politik och London fram.

Intresset har accelererat sedan omröstningen den 23 juni 2016 när det otippade alternativet Lämna-EU vann över Stanna-kvar-i-EU och dåvarande premiärministern David Cameron lämnade in sin avskedsansökan. Sedan har det varit flera olika varv med Theresa May och nu senast Boris Johnson vid rodret i House of Commons.

Jodå, jag har besökt det brittiska parlamentet vid två tillfällen och det busenkelt att boka en guidad tur på parlamentets hemsida. Vid första tillfället valde jag en self-guided tour vilket innebär att jag gick omkring med en egen audioguide med möjlighet att välja mellan nio olika språk. Turen tog 90 minuter.

Gången därpå valde jag en tur med guiden Jennifer Basansvar som ledsagade oss. Vi fick stå i Westminster Hall med anor från 1097 – den magnifika sal som formligen dryper av historia. Vi fick även slå oss ned i de gröna bänkarna i House of Commons. Och jag svär på att jag kunde höra John Bercow* vråla sitt karaktäristiska ”Order”. Jennifer var extremt underhållande och kunnig och turen var väl värd de 20 pund den kostade.

Efter turen besökte jag ännu en gång The Red Lion för att äta lunch och kanske kunna hänga med någon av politikerna.

*Nu har Lindsay Hoyle röstats fram som ny talman. John Bercow kommer inte längre att lugna ned upprörda känslor – jag kommer att sakna honom och hans karaktäristiska ”Order”. Det känns tröstande att han inte tystnar fullständigt. Han är ägare till katten Order.

Guiden Jennifer Basansvar med besökare från Kenyas parlament. Jennifer var extremt underhållande och kunnig.

Guiden Jennifer Basansvar med besökare från Kenyas parlament. Jennifer var extremt underhållande och kunnig.

Westminster Hall med anor från 1097 – den magnifika sal som formligen dryper av historia . Här stod kistan med Winston Churchill på lit de parade fram till begravningen 1965.

Westminster Hall med anor från 1097 – den magnifika sal som formligen dryper av historia . Här stod kistan med Winston Churchill på lit de parade fram till begravningen 1965.