EN TURIST I LONDON

En eftermiddag i Claridge’s kök

Häromdagen när jag städade bokhyllan hittade jag ett elegant visitkort i en av mina Londonböcker. Ross Sneddon, Head Pastry Chef, Claridge’s stod det tryckt i guld. Goda minnen väcktes. En Master Class i efterrätter som jag deltog i 2014. Jag minns smak av kola, vanilj och kanske marmelad?

Ross Sneddon, Head Pastry Chef, Claridge’s 2014. Under fyra timmar lärde han oss allt om traditionella brittiska efterrätter.

Ross Sneddon, Head Pastry Chef, Claridge’s 2014. Under fyra timmar lärde han oss allt om traditionella brittiska efterrätter.

Tidsmaskin tillbaka till 2014.  Vi var tio förvirrade, men uppspelta, deltagare som nästan alla hade fått en Master Class i present av någon närstående. Vi trampade alla nervöst i The Claridge´s magnifika hall och föstes sedan vänligt till  The Fumoir – ett vackert art deco rum där vi fick börja med te och croissant. Värden för eventet samlade sedan samman oss och tog med oss till det smått klaustrofobiska köket i källaren till The Claridge’s. Där blev vi presenterade för dagens mästerkock Ross Sneddon – som stegade in med energi och kockmössa.

Tre efterrätter skulle tillagas under eftermiddagen: sticky toffee pudding, crumble pie och bread pudding. De brittiska deltagarna som var i majoritet nickade belåtet och igenkännande. Vi fick dock inte delta aktivt i matlagningen utan sitta vid det enorma bordet och bli instruerade. Men vad gjorde det? Nu var det mer som en föreställning. Ross trollband oss medan han vispade till äggulor, förklarade hemligheten med sticky toffee pudding, berättade anekdoter och  proppade i oss nybakade scones som precis kommit ut ur ugnen. Vi fick känna på vispar, sniffa på vaniljstänger och smaka de ljuvligaste godsakerna. Sedan blev det en rundtur där vi fick hälsa på olika personer i köket: grönsaksansvarig som höll på att ansa purjolök, en annan bredde enbart sandwichar till afternoon tea, en nyanställd Commis de Cuisine eller kockbiträde och fiskkocken – Chef de Partie Fish.

Avslutningsvis dukades en lunch fram bestående av en av de mest delikata fiskrätter jag någonsin har ätit och för säkerhets skull kom sommelieren in och berättade om vinet vi hade fått i glasen. Vinet fylldes hela tiden på medan vi åt den goda fisk, sedan serverades de tre efterrätterna som Ross tillagat. För att vi inte skulle gå hungriga därifrån fick vi även några underbara bakelser som egentligen var ämnade till afternoon tea-sittningen. (Men den här gruppen var ju så trevlig.) Vi, deltagare, blev gladare och gladare formligen dansade ut från Claridge’s med en goodiebag fylld med kakor, förkläde och mugg med det klassiska grön-vita mönstret.

Jag kommer inte ihåg hur man gör en sticky toffee pudding men jag minns en eftermiddag som jag aldrig vill glömma. Hur gick det med Head Pastry Chef Ross? Jo, han flyttade tillbaka till Skottland och vill ni smaka goda efterrätter skall ni bege er till Skottland och Balmoral Hotel. De lär ha ett fantastiskt Afternoon Tea där. The Claridge´s har flera olika masterclass per år och de är garanterade en upplevelse en sent glömmer.

Med viss finess förvandlades en vardaglig Bread Pudding till en festlig efterrätt.

Med viss finess förvandlades en vardaglig Bread Pudding till en festlig efterrätt.

2014-09-20 13.48.43

Claridge’s Afternoon Tea är en upplevelse i sig. Vi fick provsmaka på scones, clotted cream och en god hallon marmelad som serverades senare under eftermiddagen.

2014-09-20 14.59.27

Ljuvliga bakelser som brukar serveras till Afternoon Tea dukades fram och även om jag var ganska mätt efter en god fisklunch och tre efterrätter fanns det plats.

2014-09-20 11.08.51

The Claridge’s är ett av Storbritanniens förnämsta hotell med anor från 1856 och med art deco inredning.

Varför besöka Claridge’s: För att äta utsökt mat i en unik miljö.

Prisnivå: Master Class cirka 280 pund, Afternoon tea från 70 pund

Obs: Boka bord i god tid.

Adress: Claridge’s, Brook Street, Mayfair, London W1K 4HR
+44 (0)20 7629 8860

Ta sig dit: Tunnelbana till Oxford Circus