EN TURIST I LONDON

The Dig gräver djupt i brittisk förhistoria

The Dig kan ses på Netflix.

I The Dig spelar Carrey Mulligan jordägaren Edith Pretty och Ralph Fiennes gestaltar Basil Brown, autodidakt i arkeologi. The Dig kan ses på Netflix.

Kan historien om en arkeologisk utgrävning resultera i en romantisk film? Jag har precis sett filmen The Dig och den innehåller förutom uppgrävda brädbitar och stenar även mycket kärlek. Filmen utspelas i en skön lantlig miljö utanför Ipswich i Suffolk. Året är 1939 och krigsutbrottet är nära. RAF-planen flyger över jordägare Edith Prettys (Carey Mulligan) fält och stämningen är ödesmättad. Tyskarna kan när som helst anfalla och då passar Pretty på att förverkliga en gammal dröm; hon tänker ta reda reda på vad som finns i några jordhögar på hennes ägor Sutton Hoo. Hon anställer den något egensinnige amatörarkeologen Basil Brown (Ralph Fiennes) som får uppdraget att göra utgrävningen. De mystiska högarna visar sig vara en anglosaxisk begravningsplats och fynden som  hittats får stor betydelse för brittisk förhistoria. Det låter kanske inte som speciellt rafflande film men den hyser både romantik, ett komplicerat äktenskap, intriger och ett annalkande andra världskrig som mullrar hotfullt.

Filmen är vacker, långsam och sparsmakad med en tydlig känsla av Merchant-Ivory, duon bakom Howard’s end och Ett rum med utsikt, men regissör är Simon Stone. Stone är mest känd som teaterregissör men har även regisserat filmen The Daughter från 2015. Manuset bygger på en boken The Dig av John Preston.

Carrey Mulligan kan man vagt känna igen från Stolhet och fördom (2004) där hon spelar Kitty Bennet eller från Never let me go. Om Basil Brown verkar bekant kan det bero på att skådespelaren Ralph Fiennes har spelat Voldemort i Harry Potterfilmerna.

Filmen har väckt mitt intresse för de anglosaxiska fornfynden på British Museum.  Vid nästa besök i London blir det en tur till British Museum och en titt på Sutton Hoo-skatten som finns i rum nummer 41.

 

P1000017