EN TURIST I LONDON

Belgravia – en uppstickare i rutan

Bild 2021-03-20 kl. 12.06

Vårens påkostade tv-kostymdrama tar oss med till Belgravia – den fashionabla och miljardärtätaste delen av London. Vi får följa familjen Trenchard och bli invecklade i deras skandalösa hemligheter och bländas av vackra kläder, bra skådespelare och problematisk kärlek. Serien kommer med all säkerhet att bli populär, kanske inte lika älskad som Downtown Abbey, men på god väg. Julian Fellowes är manusförfattaren till båda. Varför har Fellowes valt att förlägga handlingen till Belgravia av alla stadsdelar i London? Kensington eller Knightsbright vore kanske naturligare om man vill få en Downtown Abbey känsla.

Handlingen tar avstamp i 1800-talets första del, i ett fattigt London som är på väg in i industrialismens århundrade med drottning Victoria på tronen. Lite i periferin skymtar byggherren och arkitekten Thomas Cubitt som var den personen som tog sig an träsket väster om Buckingham Palace i början av 1820-talet. Så långt följer boken historien. För det var nämligen så att markisen av Westminster Richard Grosvenor gav denne byggentreprenör i uppdrag att påbörja uppförandet av Belgravia. Grosvenor ägde marken och Thomas Cubitt var mannen som förverkligade byggnaderna vid Belgrave Square, Lowndes Square och Chesham Place från 1820 och trettio år framåt. Det här byggprojektet utgör kulissen till familjen Trenchard, Bellasis och Pope och deras intriger i sex avsnitt med början den 20 mars på SVT.

Om man idag promenerar omkring i Belgravia tycker man kanske att de vita Regencyhusen vid Belgravia Square inte ser speciellt märkvärdiga ut. Det är putsade tegelhus sk Belgravia Stuccostil och alla husen är enhetliga med vita fönster, svarta dörrar och absolut inget tingeltangel eller synliga satellitmottagare. Det är fortfarande familjen Grosvenor med Gerald Grosvenor, den sjätte duken av Westminster i spetsen, som äger de flesta husen i Belgravia och hyr ut till ambassader eller celebriteter som inte behöver vända på kronorna.
Kommer det att bli en Notting Hill-effekt? Vi får väl se. Belgravia har länge varit en av mina absoluta favoriter i London.